Interessante publicaties

Thema Besturen:

Passend besturen Kenniscentrum Sport - Mulier Instituut - Erasmus Universiteit - 2017
In dit rapport leest u de ervaringen van vijftien verenigingsbesturen die nieuwe manieren hebben gevonden om het bestuurswerk vorm te geven.

Behapbaar besturen - tips & tricks PEP ism Prof. Dr. Lucas Meijs, Hoogleraar Strategische filantropie en Vrijwilligerswerk - 2018
Tips, tricks en voorstellen die het besturen van maatschappelijke organisaties flexibeler en behapbaar zouden moeten maken. Laat je vooral inspireren of uitdagen om het even net wat anders aan te pakken.

Pocket nog beter besturen Willem-Jan de Gast en David Wijnperle - 2012
Hoe komt u tot een goed functionerend bestuur? Handvatten en tips waarmee u direct aan de slag kunt. Deze pocket is bedoeld voor alle bestuurders van verenigingen en stichtingen

PEP e-book; praktische gid voor organisaties die met vrijwilligers werken.
Dit interactieve online naslagwerk met informatie over financiering, bestuur, communicatie en het werven en behouden van vrijwilligers.
Dit e-boek biedt u allerlei informatie, kennis, hulpmiddelen en tools waarmee u in korte tijd uw organisatie kunt versterken en professionaliseren en zo efficiënter kunt werken aan een gezonde bedrijfsvoering.

Werving en behoud vrijwilligers

Wervingscirkel.pdf - Movisie
Hulpmiddel voor werving nieuwe vrijwilligers.

Checklist van betrokkenheid naar actie

Quickscan vinden en verbinden Civiq (instutuut voor vrijwilllige inzet)
Een instrument voor vrijwilligersmanagement
in de praktijk.

Vrijwilligerswerk: wie doen het? CBS december 2017
Vrijwilligerswerk door de Nederlandse bevolking in de periode 2012–2016. Hoe groot is het aandeel van de bevolking dat als vrijwilliger werkt? Voor welke organisaties of verenigingen wordt vrijwilligerswerk gedaan en hoeveel  uren wordt hier wekelijks aan besteed? En welke bevolkingsgroepen doen vooral vrijwilligerswerk?

5 x B werkboek Civiq 2005 maar nog steeds actueel
Binnenhalen -  Begeleiden - Belonen - Behouden - Beëindigen
Dit boek is bedoeld als basismateriaal voor vinden en binden voor vrijwilligersorganisaties,
ondersteuningsinstellingen en trainers in het veld van vrijwillige inzet. Voor vrijwilligersorganisaties helpt het boek bij het vormgeven van het vrijwilligersbeleid.

Vrijwilligersbeleid

Stappen naar vrijwillligersbeleid - Arcon Voor vrijwilligersorganisaties die een vrijwilligersbeleid willen opzetten, heeft Arcon een handleiding gemaakt met punten die speciaal voor vrijwilligers aandacht verdienen. 

Benader de ‘nu-niet-vrijwilliger’ als een fruitmachine - Lucas Meijs, Philine van Overbeeke & Frans-Joseph Simons, Sport Knowhow XL,  juli 2018  

Algemene documenten over vrijwilligerswerk

Effectief vergaderen

Vrijwilligerspunt Leidschendam-Voorburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.