Interessante publicaties

Thema Besturen:

Passend besturen Kenniscentrum Sport - Mulier Instituut - Erasmus Universiteit - 2017
In dit rapport leest u de ervaringen van vijftien verenigingsbesturen die nieuwe manieren hebben gevonden om het bestuurswerk vorm te geven.

Behapbaar besturen - tips & tricks PEP ism Prof. Dr. Lucas Meijs, Hoogleraar Strategische filantropie en Vrijwilligerswerk - 2018
Tips, tricks en voorstellen die het besturen van maatschappelijke organisaties flexibeler en behapbaar zouden moeten maken. Laat je vooral inspireren of uitdagen om het even net wat anders aan te pakken.

Pocket nog beter besturen Willem-Jan de Gast en David Wijnperle - 2012
Hoe komt u tot een goed functionerend bestuur? Handvatten en tips waarmee u direct aan de slag kunt. Deze pocket is bedoeld voor alle bestuurders van verenigingen en stichtingen

Werving en activering vrijwilligers

Wervingscirkel.pdf - Movisie
Hulpmiddel voor werving nieuwe vrijwilligers.

Checklist van betrokkenheid naar actie

Quickscan vinden en verbinden Civiq (instutuut voor vrijwilllige inzet)
Een instrument voor vrijwilligersmanagement
in de praktijk.

Vrijwilligerswerk: wie doen het? CBS december 2017
Vrijwilligerswerk door de Nederlandse bevolking in de periode 2012–2016. Hoe groot is het aandeel van de bevolking dat als vrijwilliger werkt? Voor welke organisaties of verenigingen wordt vrijwilligerswerk gedaan en hoeveel  uren wordt hier wekelijks aan besteed? En welke bevolkingsgroepen doen vooral vrijwilligerswerk?

Algemene documenten over vrijwilligerwerk

Minder gedoe voor vrijwilligers - NOV Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk - 2018
Publicatie over wet- en regelgeving voor vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties en gemeenten.

Tussenrapportage 'Aan de andere kant van de schutting' - Vereniging NOV ism Universiteit voor Humanistiek - 2018
De vrijwilligerssector heeft te maken met grote veranderingen. Zo is door de decentralisaties in zorg en welzijn het beroep op vrijwilligersorganisaties sterk toegenomen. Samen met Vereniging NOV doet de Universiteit voor Humanistiek een meerjarig onderzoek naar hoe vrijwilligersorganisaties invulling en uitvoering geven aan de gevraagde nieuwe rol van vrijwilligers. De voorlopige eerste resultaten zijn te vinden in de tussenrapportage 'Aan de andere kant van de schutting'.

Effectief vergaderen

Vrijwilligerspunt Leidschendam-Voorburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses. Meer weten?