MVV inspiratie

Laat uw inspireren door deze voorbeelden in de vier thema's van MVV. Verenigingen die samen met andere organisaties mooie activiteiten organiseren om de leefbaarheid van onze samenleving te vergroten of verenigingen die hun eigen organisatie verder ontwikkelen.

Thema 1: Bevorderen gezonde leefstijl

 

Walking voetbal voor 60+ bij SEV

Bij deze nieuwe voetbalvorm spelen zeventallen op een kwart speelveld met en tegen andere voetballers. Er mag, geheel zoals de naam doet vermoeden, niet gerend worden, de bal mag niet boven heuphoogte komen en het maken van slidings is niet toegestaan. Niet alleen het voetballen staat centraal, maar juist het samenzijn en het onderhouden van sociale contacten, bijvoorbeeld na afloop in de kantine. Het fysieke karakter van voetbal maakt plaats voor een rustige vorm van bewegen.


Thema 3: Actief burgerschap

 

Scouting Hubertus Brandaan

Jaarlijks organiseert Hubertus Brandaan het Lentefeest voor leden en mensen uit de buurt. Dat doen ze samen met 65 vrijwilligers, lokale ondernemers en de bewonerscommissie van de flat aan Park Vronesteyn. 
Het brengt hen in de eerste plaats saamhorigheid, met de leden, hun ouders, de mensen uit de buurt en ook de flat direct achter ons clubhuis. Zij zien wat de scouting doet, krijgen begrip voor de activiteiten. Ook biedt de activiteit gelegenheid om verbindingen te maken, bijvoorbeeld met lokale ondernemers, relaties van serviceclubs, ouders en vertegenwoordigers van de gemeente. Daarbij is het een bijzonder leuke activiteit voor de jeugd, die grotendeels gratis is. Dat betekent dat alle lagen uit de lokale bevolking kunnen deelnemen aan dit evenement. 
In 2017 hebben we ook de samenwerking met de Ooievaarspas opgezocht, zodat het lentefeest ook voor die doelgroep beschikbaar is.


Lees meer en downloads

Thema 2: Opvoeden en opgroeien

Leerwerkplek voor jeugdleden bij Haags Instrumentaal Jeugdensemble

De vereniging biedt aan alle 20 leden een leerwerkplek in een commissie of het bestuur. Dat betekent dat bijna alle bestuursleden minderjarig zijn. Het jongste lid (12 jr) zit in de concertcommissie. Vier zogenoemde coaches (oud-leden / ouders) ondersteunen het jeugdbestuur bij de dagelijkse gang van zaken en leren hen een vereniging besturen. Een 3-koppige adviesraad adviseert op het gebied van de grotere beleidslijnen. Voorop staat dat de coaches en adviesraad zelf geen leiding nemen, maar het de jongeren leren.


Thema 4: Participatie kwetsbare groepen

 

Hulp met tablet en smartphone door scouts aan ouderen

Samenwerking tussen: Scouting Satoko Kitahara en Wijkvereniging Oud-Zuid Leidschendam.
Opbrengst voor de scouts: “Voor onze scouts was de avond ook leerzaam: wat voor een jongere heel normaal is, kan voor een ander een hele opgave zijn”. Aldus Stephan Aarts van Scouting Satoko Kitahara. “Dit soort ontmoetingen dragen bij aan het ontwikkelen van meer begrip voor de medemens en dat is één van de pijlers van scouting. De scouts hadden er zichtbaar plezier in dat ze de senioren écht konden helpen hun problemen. Misschien gaan we dit in het najaar wel herhalen!”


Bridge in Dorpshuis Stompwijk

Elke week komen circa 28 mensen (65-80 jaar) uit Stompwijk, Voorburg, Leidschendam en Zoetermeer bridgen. Gezelligheid staat voorop, wel en wee wordt gedeeld en de ontmoeting staat centraal. Er komen steeds meer bridgers bij. Iedereen is welkom, de drempel en de bijdrage houden we laag. Ook als je zonder partner komt kun je meespelen. Er wordt alleen betaald als je meespeelt. De bridgemiddag draait op vrijwilligers ook voor hen is dat een waardevolle sociale aangelegenheid. Een maal per jaar gaan we met zijn allen lekker eten.
Opbrengst: Het is een leuke club geworden. Goed voor de mensen, goed voor je geheugen en goed voor het Dorpshuis win-win situatie.


EVKV vliegt uit….


Zeg je Vogelhoudersvereniging EVKV, dan zeg je Maatschappelijk Verantwoord Verenigen (MVV). De vereniging is de afgelopen tijd diverse nieuwe samenwerkingen aangegaan en heeft nieuwe activiteiten ontwikkeld. “Deze activiteiten kunnen echt bijdragen aan een stabiele toekomst van onze vereniging“ aldus Theo Beerenfenger (secretaris). EVKV heeft 55 leden en heeft als missie het ondersteunen van de vogelkweek en het vergroten van de vogelkennis bij de leden in een gezellige en ongedwongen sfeer.

Theo: “Op MVV Meet & Match hebben we matches met Woej, WZH Prinsenhof en Stichting Philadelphia gemaakt. Bij Woej hebben we 50(!) kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar een leuke informatieve én interactieve middag bezorgd. Voor de ouderen van Woej hebben we een lezing en een quiz verzorgd. Ik ben trots dat onze vereniging dit voor de mensen kan doen. Onze vereniging kan een verschil maken, al is het maar voor één middag. Bij WZH organiseerden we een jongvogeltjesdag én verzorgen we sinds kort in het weekend de volière op het binnenterrein (10x3 meter). Een dankbare taak! Met Stichting Philadelphia hadden we meteen een klik. Op een bijeenkomst voor de bewoners van Philadelphia ontmoetten we Irene. Zij is gek op vogels en we hebben haar gratis lid van onze vereniging gemaakt. Veel van onze leden juichen alle nieuwe initiatieven toe. Helaas zijn er ook enkele leden niet zo enthousiast. Misschien zijn we met alle nieuwe activiteiten iets té hard van stapel gelopen. Dat kan ik wel als tip aan andere verenigingen meegeven: begin klein en betrek de leden bij de maatschappelijke rol en respecteer de diversiteit in de beleving van maatschappelijke activiteiten. We hebben het MVV-light traject gevolgd. Een traject onder begeleiding van MVV-Nederland, waarin we concreet aan de slag zijn gegaan met onze maatschappelijke visie. Onze kernactiviteit staat centraal en daaromheen hebben we kansen van nieuwe samenwerkingen uitgevogeld. Dat was zeer interessant. Het biedt zeker mogelijkheden om verder te komen, we hebben elkaar binnen (maar ook buiten) de vereniging echt nodig”.Vrijwilligerspunt Leidschendam-Voorburg gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.